1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Започват прояви за сътрудничество с Гърция по отношение на аквакултурите

Започват прояви за сътрудничество с Гърция по отношение на аквакултурите

Проявите имат за цел да представят гръцките инфраструктури на българския пазар, както и съответния опит пред сродните български предприятия

Започват прояви, свързани с постоянно развиващия се сектор на аквакултурите в Гърция. Проявите са организирани от офисът по икономически и търговски въпроси на Гръцкото посолство в София, в сътрудничество със Съюза по аквакултури в Гърция в рамките на представянето на гръцките продукти на българския пазар, информираха от Посолството на Гърция у нас.

Събитията ще се състоят в София на 26 ноември в хотел „Шератън” от 18.00 часа, а във Варна – на 27 ноември в хотел Golden Tulip, отново от 18.00 часа. Те имат за цел да представят гръцките инфраструктури на българския пазар, както и съответния опит пред сродните български предприятия. Аквакултурите в Гърция са един от най-бързо развиващите се отрасли, който заема съществен дял в брутния вътрешен продукт. Той се нарежда на второ място в износа на продукти на първичния производствен сектор и играе първостепенна роля не само на европейско, но и на световно равнище.

Аквакултурата е много разнообразен отрасъл, който включва не само развъждането на морски и сладководни риби, но също и на мекотели и ракообразни, отглеждани чрез различни начини и методи за производство: от отворен или затворен тип, екстензивни или интензивни, на сушата, в езера, в басейни, захранвани от реки или дори от подземни води, в крайбрежни води или в открито море. Ако в началото това бе занаятчийска дейност, днес някои подотрасли на аквакултурата притежават всички характеристики на добре развита индустрия. Макар и секторът все още да е изграден до голяма степен от малки и средни предприятия (МСП), някои големи предприятия вече се включват в основните етапи на цялостното производство (размножаване и угояване на рибата, хранене, преработка и реализация в търговската мрежа). В световен мащаб, що се отнася до производството на храни, аквакултурата е секторът с най-голям ръст, между 6 и 8 % средно на година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.