1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 2011-та - най-тежката година за хранителния бранш

2011-та - най-тежката година за хранителния бранш

Това заяви Иво Бонев, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите във Варна

2011 г. беше най-тежката година за хранителния бранш. Това заяви Иво Бонев, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите във Варна, предаде радио „Фокус”. Според Бонев кризата се е отразила изключително тежко на сектора, тя реално е започнала преди три години.

Огромната конкуренция в бранша и насочването на голям обем капитали към хранително-вкусовата промишленост са сред основните причини за трудната година. В резултат на това най-тежко са пострадали малките предприятия.

„Равносметката ни за тази година показва, че изпращаме един много тежък период и се надяваме 2012-та да бъде по-добра”, коментира Бонев. Наред с всички тези проблеми в сектора се забелязва и забавяне на заплатите, вътрешните плащания и съкращения. Заради финансовата криза отношенията между производители и търговските вериги се обтягат. Наред с това малките магазини също се обединяват във вериги и се опитват да изнудва производителите.

Иво Бонев отказа да коментира дали ще има промяна в цената на хляба, тъй като това зависи от цените на суровините. Той уточни, че в България продължава да се продава най-евтиния хляб, което обаче е за сметка на качеството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.