1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 22% от българите биха консумирали храни след датата на годност, отбелязана върху етикетите

22% от българите биха консумирали храни след датата на годност, отбелязана върху етикетите

Снимка:

Данните са от проучване на Европейската комисия

Едва 14 процента от румънците, 22 процента от българите и 26 процента от унгарците биха консумирали храни след датата на годност, отбелязана върху етикетите, съобщи днес италианската екологична асоциация "Еко дале Чита".

Специалисти от асоциацията, която изучава екологичната обстановка в големите градове, са анализирали проучване на Европейската комисия, при което са анкетирани 25 568 жители на 19 страни от Европейския съюз, пише БТА.

Тъй като проучването е посветено на отношението на потребителите към т. нар. екологични продукти, малко встрани от темата остава въпросът от анкетата "Смятате ли, че е безопасно да се консумират хранителни продукти, след като е изтекъл отбелязаният върху етикета срок на годност?". Отговорите на този въпрос дават интересна картина на потребителската нагласа.

На четвърто място в класацията на скептиците са италианците и поляците, 27 процента от които биха се докоснали до пресрочени хранителни стоки. Следват гърците, португалците, испанците, естонците и датчаните, при които склонните да консумират престояли храни варират между 29 и 47 процента.

Точно в средата са словенците, поделени на 50 процента скептици и още толкова оптимисти. В другия край на класацията са шведите, като 81 процента от анкетираните са заявили, че без колебание поглъщат храни с изтекъл срок на съхранение. След тях са финландците със 75 процента, французите - 74 процента, белгийците и холандците – 73 процента, люксембургците - 69 процента, германците - 65 процента и латвийците с 51 процента.

Специалистите са впечатлени от голямата разлика от близо 70 процента в мненията на анкетираните. Според експертите е нелогично, че "стриктните северняци" са толкова либерални в консумацията на залежали храни. Отчасти това се обяснява с климатичните условия, защото едно е да се живее при температури от плюс 25 и минус 25 градуса.

"Накрая, при анализа на данните в контекста на анкетата се констатира как страните от Източна Европа и от Балканския регион са по-големи песимисти, когато става дума да се преценяват уверенията на производителите за издръжливост на продуктите. За онези 86 процента румънци, които не биха хапнали храна с изтекъл срок на годност, това вероятно се дължи повече на недоверие и на личен опит", заключават италианските експерти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.