1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 29 млекопреработвателни предприятия ще продължат да влагат растителни мазнини в продуктите си

29 млекопреработвателни предприятия ще продължат да влагат растителни мазнини в продуктите си

Снимка:

Това обяви директорът на агенциято по храните Йордан Войнов

29 от общо 76 млекопреработвателни предприятия, които досега са ползвали растителни мазнини, са подали заявления, че ще продължат да влагат такива в продуктите си. Това обяви в интервю за БНТ директорът на агенциято по храните Йордан Войнов.

Според нови правила, които влязоха в сила от 1 януари, българските мандри могат да произвеждат в рамките на едно предприятие сирене и кашкавал или само от мляко, или само от растителни мазнини. Това обаче не означава, че те няма да могат да преминават от едно производство към друго. За целта предприятието трябва да уведоми Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) 24 часа по-рано за намерението си да произвежда имитиращи продукти. Според текстовете на наредбата производствените планове ще могат да се променят веднъж на шест месеца.

Ако бъде установено нарушение и някой продукт се представя като млечен, но в него са вложени растителни мазнини, глобата за производителя е 10 000 лв. При повторно нарушение следва отнемане на лиценза за работа, уточни Войнов. Според него ползата от новите правила е, че потребителите повече няма да бъдат заблуждавани и ще са информирани точно какво консумират.

След като едно предприятие изписва, че продуктът е млечен, той би следвало да е направен изцяло от мляко. Но това не се случваше – млякото беше заменяно с палмово масло. Сега всеки, който произвежда такъв продукт с растителни мазнини, може да го нарича всякак, но не и млечен, обясни директорът на агенцията по храните.

Войнов уточни още, че забрана за използване на сухо мляко в млечните продукти няма, но то може да бъде максимум до 20 процента от съдържанието.

Шефът на агенцията по храните предупреди за очакван проблем с дребните млекопроизводители, каквито били масово в Родопския регион, тъй като качеството на млякото им не отговаря на европейските изисквания и след края на 2013 г. то вече няма да може да бъде влагано в промишленото производство на млечни продукти.

В момента цеховете могат да работят с две линии - за мляко по стандарт и друга за такова, което не го покрива. Но това ще е възможно до края на годината, след което млякото на близо 80 000 дребни производители с около 200 000 животни ще може да бъде използвано само за домашни нужди.

"Надявам се асоциациите на животновъдите и на млекопреработвателите да работят заедно, за да въведат мерки, които да не извадят дребните производители от промишлеността. Това може да стане, ако млякото се извозва два пъти на ден и се съхранява в специални съдове", уточни Йордан Войнов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.