1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 31% от първокласниците у нас са с наднормено тегло

31% от първокласниците у нас са с наднормено тегло

От 16 октомври започва Национална кампания за здравословното хранене

31% от първокласниците у нас са с наднормено тегло, като 13% от тях са затлъстели. Това показват данните от Националния център по опазване на общественото здраве. „Храненето в България е небалансирано, а заради липсата на движение имаме затлъстяване”, каза директорът на здравния център доц. Стефка Петрова. Тя обясни, че по този показател сме на едно първите места в Европа.

Национална кампания за здравословното хранене ще развенчава митовете за диетите. Това съобщи вчера, 14 октомври, един от организаторите – проф. Божидар Попов от Българското дружество по хранене и диетология.

 „Никой не може да свали 7-10 килограма на месец, с която и да е диета, и това да не му навреди, максималното е 4 килограма на месец”, обясни пък д-р Борислав Георгиев от фондация „Академия Кардиология”.

Специалистите по хранене ще дават съвети в Русе, София, Бургас,Стара Загора, Велико Търново, Благоевград и Пловдив. Предвидени са лекции за джипитата и отделно за пациенти. Организаторите заявиха, че много от личните лекари знаят за изискванията за здравословно хранене, но не ги прилагат спрямо пациентите си. Кампанията ще започне тази събота, 16 октомври, във Варна и ще продължи до 04 декември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.