1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 714 учебни заведения ще се възползват от европейската схема „Училищен плод”

714 учебни заведения ще се възползват от европейската схема „Училищен плод”

Размерът на финансовата помощ на дете за доставка на плодове и зеленчуци е 27,29 лв.

До 20 септември в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) са подадени 304 заявления за участие в схемата „Училищен плод”. За учебната 2011 – 2012 г. общо 99 543 деца от 714 учебни заведения ще се възползват от европейската програма.

От предвидения бюджет за закупуване на плодове и зеленчуци (3 629 629 лв.), кандидатите са заявили 2 716 528 лв. Финансирането се осигурява от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и с национално съфинансиране от държавния бюджет. С оглед на повишения интерес към програмата и с цел максимално обхващане на децата от целевата група е възможно осъществяването на нов прием за втория учебен срок.

Кандидатите са обособени в три групи. В първата влизат учебните заведения. Втората група обхваща еднолични търговци, юридически лица и одобрени организации на производители. В третата са общините и учебните заведения, които се намират на тяхната територия.

Най-малко четири различни вида плодове и зеленчуци месечно ще получават децата по европейската схема „Училищен плод”. Сред тях са: ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици и моркови. Размерът на финансовата помощ на дете за доставка на плодове и зеленчуци за 2011-2012 по схемата е 27,29 лв., а стойността на порцията – 0,68 лева (без ДДС). ДФЗ ще изплаща финансова помощ за извършени до 40 доставки.

Крайният срок, в който Разплащателната агенция трябва да одобри участниците в схемата, изтича на 31 октомври, а от 1 ноември започва доставянето на продуктите в учебните заведения. Списък с получилите право на подпомагане ще бъде публикуван на електронната страница на ДФЗ до 31 октомври.

„Училищен плод” се прилага на територията на цялата страна в рамките на учебната година. Схемата обхваща всички деца от ІІІ–та и подготвителна група на детските градини и учениците от подготвителен до ІV-ти клас включително в училищата.

Съхранението, подготовката и предоставянето на плодовете и зеленчуците е в съответствие с изискванията на Закона за храните. Към Схемата „Училищен плод” се предвиждат и съпътстващи инициативи като викторини, игри, изложби и беседи, които да създадат траен интерес у децата към здравословното хранене.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.