1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 9 фирми доставят храните по европейската програма "Благотворителност"

9 фирми доставят храните по европейската програма "Благотворителност"

Спецификации, базирани на стандартите за качество, са включени в тръжните документации на проведените обществени поръчки

Храните, които ще получат 331 508 социално слаби българи по европейската програма "Благотворителност", ще бъдат по БДС. Условието е в спецификации, базирани на стандартите за качество, които са включени в тръжните документации на проведените обществени поръчки, съобщиха от земеделското министерство. Контролът ще се прави от инспекторите на агенцията по храните, за да не се повтори миналогодишния скандал. Тогава се оказа, че почти всички партиди с боб са заразени с гъгрици. Сега има и изискване продуктите да бъдат със задължителен произход от ЕС и достатъчен срок на годност.

Общо 16 165 тона храни ще бъдат раздадени на бедните на 2 транша. В понеделник започна първият, който ще продължи до края на месеца. Вторият транш пък ще бъде от 1 декември до Нова година. Раздаването става в 336 пункта на БЧК в цялата страна.

Безплатните храни са за 34,4 млн. лв. Това са изцяло европейски пари и няма национално съфинансиране, уточни земеделският министър Димитър Греков. Единствено разходите за ДДС на доставяните продукти са за сметка на българския бюджет. Всеки социално слаб ще получи по 3 кг ориз, 4 кг брашно, 5 кг захар, 6 л олио, 1 кг зрял фасул, 2 кг леща, 2 кг конфитюр, 1,5 кг пчелен мед, 0,9 кг вафли и 0,750 кг картофено пюре. Така продуктите на един транш тежат 25 кг.

Програма "Благотворителност" се прилага за шеста поредна година у нас от фонд "Земеделие". Изборът на продуктите - като вид и количество, е направен от БЧК. Те осигуряват и логистиката.

Изборът на 9-те фирми, които доставят храните, е станал чрез открити процедури по ЗОП, проведени от фонд "Земеделие". За повечето позиции има различен победител. Това става за първи път, в предишните години почти всички храни за бедни се доставяха от един търговец - ЕТ "Фантастика 95-Георги Цанков". Затова и пловдивският бизнесмен няколко пъти дори оглави списъка на фонд "Земеделие" за получени най-много европари у нас. Тази година от фонда твърдят, че с обществените поръчки са постигнати по-ниски от средните борсови цени или цени на едро. Не е ясно как е станало това, след като продуктите подлежат на специфично пакетиране и обозначаване, съгласно изискванията на европейското законодателство, както и да бъдат транспортирани до складовете на БЧК, което означава още разходи за доставчика.

Оферти в конкурсите бяха подадени от 30 компании, като някои са кандидатствали и за повече от една обособена позиция. Сред спечелилите фирми прави впечатление доставчикът на олиото - "Чех-Йосиф Новосад". Тя се оказа замесена в повдигнатите обвинения на бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Според прокуратурата той е оказал натиск върху бившия шеф на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов "за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на "Чех-Йосиф Новосад") противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за "Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции - план за 2010".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.