1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Агенцията по безопасност на храните ще осъществява унифициран контрол по цялата хранителна верига

Агенцията по безопасност на храните ще осъществява унифициран контрол по цялата хранителна верига

Тя ще бъде структура, съобразена с органите по безопасност на храните на Европейския съюз

Посредством създаването на Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска ще се избегнат съществуващите недостатъци и ще се постигне осъществяване на координиран контрол за съответствие с изискванията на Европейското право и българското законодателство по цялата хранителна верига.  Целта е да се осъществява унифициран контрол с еднакви методи и единен подход. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на откриването на първия бизнес форум "Храни и напитки" в хотел "Шератон".

Агенцията ще извършва процедурите по одобряване и регистрация по цялата хранителна верига, предвидени в Европейското и националното законодателство.  Функциониращата Агенция ще бъде структура, съобразена с органите по безопасност на храните на Европейския съюз с оглед постигане на висока степен на сътрудничество и обмен на информация с тях, каза още зам.-министър Димитров. Във връзка със средствата за развитие на хранителната индустрия днес, зам.-министърът посочи, че те са са безспорно инвестиции в бъдещето, както от гледна точка на борбата с глада и недохранването в глобален мащаб, така и по отношение устойчивото гарантиране на сигурността, качеството и безопасността на прехраната. Това е част от един общоевропейски процес на динамични промени и реформи в Общата селскостопанска политика, част от който сме и ние. Безспорен факт е, че 44% от общия европейски бюджет е предвиден за подпомагане на земеделието и свързаните с него политики. Това ни дава оптимизъм и увереност за бъдещето, че можем да сме действително полезни за хранителната индустрия на България и да спомагаме за нейното утвърждаване в европейски и световен мащаб.

Хранително-вкусовата промишленост /ХВП/ е един от най-важните и динамични промишлени сектори в Европа. Той е съставен от около 300 000 предприятия, от които повече от 90% са малки и средни, като осигурява работа на 4 милиона души. Секторът на хранителна промишленост е водещ в Европа по отношение на годишния оборот. С над 20 % относителен дял на брутната добавена стойност в промишлеността, хранително-вкусовата промишленост е най-големият от всички промишлени подотрасли в България. Заетите в нея са над 100 хил. души.

Значението на отрасъла в икономиката се определя и от мястото му във външната търговия на страната. През 2009 г. относителният дял на изнесените храни, безалкохолни и алкохолни напитки и тютюневи изделия  в общия износ на страната възлиза на 13,3 % , а на внесените  - 9,4 %. В експортната листа на България водещо място заемат: млечните продукти /овче сирене и кашкавал/, вината, преработените плодове и зеленчуци, захарта,   захарните и сладкарските изделия. Реален потенциал за износ, базиран на специфични вкусови качества, имат: растително-маслените продукти и техните производни /маргарин и майонеза/, замразените и сушени плодове и зеленчуци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.