1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Антонина Белопитова: Не е пазарно да се вдига цената на олиото

Антонина Белопитова: Не е пазарно да се вдига цената на олиото

През зимните месеци зърното се оскъпява заради складовите разходи

В Русия, в Украйна няма напрежение в такъв аспект както при нас специално на пазара на зърнените култури. Това каза Антонина Белопитова, директор "Търговия и информация" в Софийската стокова борса (ССБ), предаде Агенция „Фокус” .

Може би някой иска да получи по-добри пари за нещо, което е произвел. Щандовете са препълнени от видове хляб и олио, винаги можем да избираме. Не е пазарно да се вдига цената на олиото. Буквално първите дни, в които се търгуваше пшеница, царевица на „Чикаго борд ъф трейд” и в европейските пазари – френският и германският, даже имаше едно поевтиняване, след което излязоха данните на Министерството на земеделието на САЩ на 12-ти и се покачи леко цената, каза тя.

Данните на Министерството на земеделието на САЩ показват, че прогнозата за добив на пшеница в света е 645.8 млн. тона в световен мащаб. За миналата година реколтата е била 682.6 млн. тона. Прогнозата е за по-малка реколта тази година. Прогнозата за реколта 2011-2012 г. на Световния съвет по зърно също ще повлияе на цените.

За пшеницата, царевицата и слънчогледа очакваме една прогноза, която се надявам да излезе в началото на февруарина Световния съвет по зърно, където точно ще дадат баланс на засетите площи, на очакваните реколти, на очакваните добиви и тогава вече можем да правим конкретни изводи за периода март-юни, когато ще излезе новата реколта. По принцип през зимните месеци зърното се оскъпява заради складовите разходи, каза Антонина Белопитова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.