1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ е извършила проверки на 73 обекта за производство и бутилиране на растителни масла

БАБХ е извършила проверки на 73 обекта за производство и бутилиране на растителни масла

Издадени са 15 предписания

За периода от 20 до 26 октомври 2011 г. Българска агенция по безопасност на храните извърши проверки в цялата страна на предприятията за производство и бутилиране на растителни масла – слънчогледово олио, рапично олио и др. Проверени са общо 73 обекта. Издадени са 15 предписания. Един обект е с временно преустановена дейност. Най-честите нарушения са свързани с липса на записи за входящ контрол при приемане на суровини и материали, непълни системи за управление безопасността на храните, пропуски в етикетирането на продуктите.

Обектът с временно преустановена дейност е цех за рафиниране и бутилиране на растителни масла в град Плевен. Областна дирекция по безопасност на храните - Плевен е издала такова разпореждане заради нарушение в поточността на технологичния процес и невъзможност за прилагане на добрите хигиенни и производствени практики, което създава риск за безопасността на произвеждания продукт.

Във всички проверени обекти на територията на цялата страна са извършени и органолептични оценки на произвежданите продукти, при които не са констатирани несъответствия по показателите вкус, цвят, аромат и бистрота.

За периода от 24 до 28 октомври 2011 г. инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните извършиха 3680 броя проверки по официален контрол в обектите на търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни. Издадени са 353 предписания, 82 акта за установяване на административни нарушения. 26 обекта са затворени или са с временно преустановена дейност. Възбранените и бракувани хранителни продукти са 612 кг.

Най-честите нарушения са свързани с лоша текуща хигиена, пропуски в системите за самоконтрол, неспазване на разделното съхранение на хранителни продукти, липса на придружаващи документи за произход на храната, търговия с храни с изтекъл срок на годност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.