1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ проверява случай с раздавани в детски градини в Димитровград сокчета с два етикета за годност

БАБХ проверява случай с раздавани в детски градини в Димитровград сокчета с два етикета за годност

Соковете били дарени на общината за празника й

След получен сигнал за сокчета с два етикета за срок на годност, които са раздавани в детски градини в община Димитровград, Областна дирекция по безопасност на храните, град Хасково извърши незабавна проверка. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Инспекторите са констатирали наличие на „Нектар къпина с арония“ и „Нектар портокал с арония“, произведени от пловдивска фирма с допълнително залепен стикер за срок на годност. Соковете били дарени на общината за празника й и след това раздадени на детски градини. По смисъла на Наредба за изискванията за етикетирането и представянето на храните е недопустимо един продукт да има два етикета за срок на годност. При констатираното нарушение в Димитровград, срокът на годност е до 17 август 2012 година, а на допълнително залепеният стикер срокът е до 17 декември 2012 година.

За случая е информирана и Областна дирекция по безопасност на храните, град Пловдив, която извършва пълна проверка на производителя на соковете.

Според информация от община Димитровград, производителят е изпратил писмо, с което ги уведомява, че след лабораторни изследвания е удължил срока на годност на продуктите си и гарантира за тяхната безопасност. Според действащото законодателство срокът на годност на даден продукт не може да бъде удължен от производителя, без да бъдат представени неоспорими доказателства пред контролния орган (БАБХ) и това да бъде вписано в Технологичната документация (рецептурата, по която се приготвя продукта) на производителя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.