1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ разкри нарушения в близо една трета от проверените 1800 обекта по Черноморието

БАБХ разкри нарушения в близо една трета от проверените 1800 обекта по Черноморието

Съставени са и 36 акта

Близо 800 кг храни и 3 хиляди яйца с изтекъл срок на годност са иззети при последните проверки в хотелите, които предлагат туристически пакети all inclusive, съобщи пред БНТ изпълнителният директор на Агенцията по безопасността на храните Йордан Войнов.

Инспекциите бяха назначени в началото на туристическия сезон след постъпили сигнали за договорки между хотелиери и големи търговски вериги, които снабдяват ресторантите с хранителни продукти преди изтичането на срока им на годност. В резултат на преоценката дневното меню на почиващите в някои хотели излиза близо 5 лв., според неофициалната информация.

При проверките на агенцията са били разкрити нарушения в близо една трета от проверените 1800 обекта. Съставени са и 36 акта, поясни шефът на агенцията.

Председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин се опита да защити бранша, като обясни, че ако има подобни нарушения, те са единични. Рагин заяви, че проверките на здравните инспектори дисциплинират мениджърите, които от своя страна завишават вътрешния си контрол.

Освен проверките по морето здравните и ветеринарни инспектори установиха нарушения и в детските кухни, съобщи Йордан Войнов. Иззети са близо 300 килограма хранителни продукти с изтекъл срок на годност или без необходимите придружаващи документи. Поради лоши хигиенни условия има временно затворени кухни, обясни Войнов.

На въпроса дали в България има внесени египетски семена от сминдух, за които Европейската комисия наложи забрана, след като преди 10 дни се установи, че зародиши от тези семена са причинители на заразата със смъртоносната бактерия Eшерихия коли, Йордан Войнов съобщи, че българска фирма е купила от Германия минимални количества.

"Иззехме тези количества и сме ги дали за лабораторно изследване, като резултатите от него ще бъдат готови следващата седмица", обясни Войнов. Той призна, че малка част от семената са били продадени на българския пазар, преди да се установи заразата, но ставало въпрос за грамове. Войнов побърза да успокои гражданите за евентуална опасност от разпространение на заразата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.