1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. България надмина Полша по скъпи храни

България надмина Полша по скъпи храни

Това показва справка, направена от посолството на Варшава у нас

България надмина Полша по скъпи храни. Това показва справка, направена  от посолството на Варшава у нас. Някои продукти в България са между 50% и 100% по-скъпи отколкото в най-добре развиващата се в кризата икономика в Европа. Например краве масло у нас струва 3-4 лв., а в Полша 3-5 злоти, т.е. около 1,5-2,5 лв. Прясното ни мляко е 1,7-2 лв., а в Полша е 1,8-3 злоти, т.е. 0,9-1,5 лв. Това се отнася не само за храната, а и за цените на промишлените продукти, заявиха от полското посолство. Наред с това средната заплата в Полша е над 1600 лв., предаде АСН.

Неслучайно рафтовете в магазините ни започват осезателно да се пълнят със стоки "Made in Poland". Вече дори захарта е с подобен етикет. Най-евтиният подсладител в магазините е именно от Полша, като цената на килограм е 2,14 лв., а най-евтината българска захар е 2,18 лв. Полска бира кен може да се намери за 50 ст. срещу поне лев за българско производство. Яйцата от Полша са по 9-12 ст., а родните излизат двойно.

Родните производители подозират, че ниските цени се дължат на данъчни измами при вноса. Според посолството на Варшава обаче това е изключено, защото при внос фирмите правят пълна отчетност.

Ниските цени се дължат на увеличената производителност на труда в Полша, на инвестициите в модернизация и на нови технологии. Важен елемент за изгодните цени е т.нар. икономия от мащаба, която намалява разходите за единица продукт чрез увеличаване на производствения обем, казват от посолството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.