1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Българо-шведска фирма ще отвори предприятие за преработка на риба в Айтос

Българо-шведска фирма ще отвори предприятие за преработка на риба в Айтос

Снимка:

Суровината ще пристига от Северно море

Българо-шведска фирма ще отвори предприятие за преработка на риба и рибни продукти в Айтос. Днес, 6 януари, бе направена първата копка, предприятието ще е готово до юни. Тогава ще бъдат наети на работа и първите около 200 души, а до края на годината вероятно броят на служителите ще нарастне до 250. Това каза председателят на борда на директорите на фирмата Петко Русинов, цитиран от БТА.

Продукцията от цеха за преработка на риба и рибни продукти е насочена изцяло за износ за страни от ЕС. Суровината ще пристига от Северно море. Тук ще идва замразена и ще се маринова. Заради технологията за мариноване и предназначението на продукцията за бърза консумация България се е оказала най-добрият вариант за изграждането на такъв цех, каза Русинов. Според него страната ни е избрана не само за това, че се намира в ЕС, но и за възможността стоката да се транспортира бързо до държави от общността.

Това е най-крупната инвестиция в Айтос от 20 години насам, каза на откриването кметът на Айтос Васил Едрев. Той добави, че преговорите за реализирането на проекта между него и Петко Русинов са продължили около година.

Стойността на цеха е около милион и половина евро. Инвестицията е изцяло частна. Средствата са осигурени от българо-шведската фирма. Цехът ще е разположен на 5 декара, половината от тях ще бъдат застроена площ. В съседен парцел до новия цех ще бъдат застроени други 5 декара за дейности, свързани с високите технологии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.