1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Българската агенция по безопасност на храните започва нови проверки за използването на мазнини при готвенето в заведенията

Българската агенция по безопасност на храните започва нови проверки за използването на мазнини при готвенето в заведенията

Инспекторите ще следят дневниците на заведенията

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обяви, че Българската агенция по безопасност на храните започва нови проверки за използването на мазнини при готвенето в заведенията. Масово заведенията нарушават правилата и използват едно и също олио многократно, заяви министърът. Инспекторите ще проверяват дали мазнината се сменя всекидневно и дали не се прилага една и съща за различни продукти. Особено това ще важи за заведенията по морските курорти. Получаваме много сигнали от граждани, каза той.

Използването на стара мазнина застрашава здравето на хората и води до стомашни проблеми, обясни министър Найденов. Недопустимо е с една мазнина да се пържи риба и после картофи. Трябва да има отделни съдове. Знаем, че използването на една и съща мазнина води до спестяване на разходи на собствениците на ресторантите, но здравето на хората е по-важно, добави той. Инспекторите ще следят дневниците на заведенията, в които трябва да вписват смяната на олиото. Използването на стара мазнина е рискова точка и сме подали да бъде проверена от Центъра за изследване на риска, каза още министър Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.