1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Българската хранителна банка е получила над 240 тона дарени храни за 11 месеца

Българската хранителна банка е получила над 240 тона дарени храни за 11 месеца

Те са осигурили допълнително хранително подпомагане на над 6000 човека

Българска хранителна банка (БХБ) получи над 240 тона дарени храни за 11 месеца оперативна дейност на организацията. Дарените храни са осигурили допълнително хранително подпомагане на над 6000 човека в над 15 града в страната посредством програми за раздаване на 45 социално ангажирани организации. Близо 25% от дарените храни са мляко и млечни продукти, а 35% са пресни плодове и зеленчуци, съобщиха от Publicis Consultants | MARC.

Днес отбелязваме Световния ден на околната среда, чието мото за 2013 г. е "Мисли. Храни се. Пести." БХБ споделя постигнати резултати и основни предизвикателства в търсене на алтернатива на два глобални проблема – разхищаването на храна и глада.

По статистика на Организацията по земеделие и прехрана към ООН (FAO) годишно около 1,3 млрд. тона храна, произведена за човешка консумация, се разхищават. В Европа и Северна Америка между 95 и 115 кг на глава от населението за година е количеството храна, което не се реализира. Унищожената, но годна за консумация храна в Европа, би могла да нахрани 200 млн. човека, колкото е 1/3 от цялото население в Европа.

За една година оперативна дейност равносметката сочи, че по-малко от 10% от дарените на БХБ храни са пакетирани и консервирани дълготрайни продукти. Най-големите количества храни, които БХБ е получила за последната година са бързоразвалящи се продукти с много кратък срок на годност, като кисело мляко и млечни напитки, пресни плодове и зеленчуци.

 

Етикети БХБ, храни
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.