1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Българската хранителна банка също помага на хората в Мизия

Българската хранителна банка също помага на хората в Мизия

Даренията възлизат на 1825 кг. храна

Дарените храни, които са събрани в рамките на съвместната кампания на Българската хранителна банка и една от големите търговски вериги, ще бъдат раздадени на пострадалите от тежките наводнения през август в Мизия.

„На хората в Мизия е необходима е подкрепа за много време напред“ – казват организаторите на кампанията.

Даренията възлизат на 1825 кг и са дело на клиентите на търговската верига, които дадоха своя „килограм доброта“ между 16 и 23 август в подкрепа на поредната благородна кауза на хранителната банка. Събраните храни вече са описани и доставени на Община Мизия, където ще бъдат раздадени по списъци на нуждаещите се домакинства.

В петък в Мизия бе учреден Обществен съвет, който ще разпределя постъпващите дарения на храни, финансови средства, бяла техника и др., а социалният патронаж се ангажира да направи пакети от дарените храни, с които да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се семейства, с предимство хората, останали без дом и настанени във фургони.

„Благодарим на всички, които подпомогнаха каузата ни и избраха Българската хранителна банка като доверен партньор, за да стигне добротата им до нуждаещите се – казва изпълнителният директор на БХБ Цанка Миланова. – Нашите екипи и доброволци са на място и се грижат за транспортирането, съхранението и разпределението на храните. В община Мизия положението и наистина критично и хората там тепърва ще се нуждаят от всякаква подкрепа. Това, че на са сами в тези тежки за тях дни, наистина означава много. Хранителната банка не спира да работи и ще продължаваме да помагаме в Мизия и навсякъде, където има нужда от нас.“

През 2013 г. БХБ е събрала над 260 тона храна на стойност над 540 хиляди лева, с които са подпомогнати над 15 000 гладуващи деца, възрастни и социално слаби семейства. Всяка година в Европа и у нас се разхищават 80 милиона тона годна за консумация храна, а същевременно 400 000 деца в България не получават редовното и здравословно хранене, което им е необходимо. Заедно с другите рискови групи – самотни майки, възрастни хора, многодетни семейства – става дума за близо 1.5 милиона българи, едва оцеляващи под или на прага на бедността.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.