1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без изменение остават средните цени на брашно тип „500”

Без изменение остават средните цени на брашно тип „500”

Средната цена на едро се задържа на ниво от 0,84 лв./килограм

По данни на ДКСБТ през периода 29 януари – 5 февруари 2014 г. средните цени по веригата на предлагане на брашно тип „500” в страната се запазват на нивата от предходната седмица.

Средната цена на едро на брашното през анализирания период се задържа на ниво от 0,84 лв./кг. Търговията с брашно по борсите в страната се движи в ценовия диапазон от 0,65 лв./кг (Враца) до 1,02 лв./кг (Шумен). В пет от областните центрове се отчита седмично поевтиняване на продукта, в рамките на 1 – 4,2% (Смолян). Повишение в цените на брашно на едро с наблюдава в шест области - от 1,2% в Кърджали до 6,8% в Силистра.

През анализирания период средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО), са без промяна спрямо предходната седмица, съответно 1,00 и 1,07 лв./кг.

По области, цените на продукта в ГТВ варират от 0,94 лв./кг до 1,04 лв./кг. Седмично изменение на ценовите стойности се отчита единствено в областите Перник и София - понижение с 2%.

В по-малките магазини брашното се търгува на цени от 1,00 лв./кг (Варна и Шумен) до 1,15 лв./кг (Смолян). Промяна на цените в сравнение с предходната седмица се регистрира само в областите Ямбол и София – повишение, съответно с 3,7 и 6,8%.

През периода на наблюдение цените на дребно на продукта в ГТВ са средно с 0,16 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,34 лв./кг във Враца. В Варна и София цените в големите магазини са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,03 и 0,02лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,23 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Смолян - 0,47 лв./кг.

Цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,07 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в Пазарджик - 0,19 лв./кг. В област Търговище брашното в ДТО се предлага на по-ниски цени от тези в ГТВ, с 0,01 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.