1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без съществени изменения остават средните цени на пилешкото месо

Без съществени изменения остават средните цени на пилешкото месо

Средната за страната цена на дребно на замразеното пиле в ГТВ се запазва на нивото от предходната седмица – 4,41 лв./кг

По данни на Държавна комисия по стоковите борси и тържища през периода на наблюдение (7 – 14 март 2012 г.) средните цени на едро и на дребно на пилешкото месо (замразено и охладено) са без значителни изменения спрямо предходната седмица.

Средните цени на едро на замразеното пиле по области се движат в диапазона от 3,00 лв./кг (Ловеч) до 4,24 лв./кг (Силистра). В почти цялата страна се наблюдава лека промяна на цените на едро в двете посоки, като преобладават областите, където замразеното пиле е поскъпнало. Най-чувствително повишение се отчита в Хасково (с 4,2%), а най-съществено понижение – в Ловеч (с 3,2%). В резултат, средната цена на едро на замразеното пиле за страната бележи незначително увеличение (с около 0,5%) спрямо предходния период до 3,70 лв./кг.

В големите търговски вериги (ГТВ) замразеното пиле се търгува на дребно в границите от 4,20 лв./кг до 4,70 лв./кг, като в почти цялата страна цените остават без промяна в сравнение с миналата седмица. По-висока цена е отчетена в Русе (с 3,6%), Бургас (с 3,5%) и Шумен (с 1,2%), а по-ниска - в Разград (с 5,4%) и Силистра (с 1,2%).

В по-малките търговски обекти цените на дребно на замразеното пиле варират от 4,00 лв./кг до 4,90 лв./кг, съответно във Варна и Ловеч. Само в две от областите се регистрира изменение на ценовите нива – във Варна понижение с 0,40 лв./кг или 9%, а в Хасково леко повишение (с 0,03 лв./кг или 0,6%). Тези колебания оказват незначително влияние върху средната цена за страната, която намалява с около 0,5% до 4,38 лв./кг.

Средната цена на охладеното пиле на стоковите борси за периода 7 – 14 март 2012 г. е 4,37 лв./кг, като е отчетено незначително понижение с 0,02 лв./кг (или с 0,5%) в сравнение с предходния седмичен период. по области, цените на едро на охладеното пиле са в диапазона от 3,80 лв./кг (Търговище) до 4,75 лв./кг (Габрово). Изменение на цените се наблюдава в четири областни центъра, като при всички е налице намаляване на стойностите – в Шумен с 2,6%, в Русе с 2,2%, в Добрич с 2% и в Благоевград с 1,4%.

В големите търговски вериги средната цена на дребно на охладеното пиле за страната е 4,91 лв./кг, с 0,04 лв./кг по-ниска спрямо предходната седмица. По области, предлагането е в ценовия интервал от 4,30 лв./кг до 5,27 лв./кг, съответно в Добрич и Бургас. В единадесет от областните центрове се наблюдава намаление на цените, в рамките на 0,4% (Силистра) – 4% (Бургас и София). Само в Шумен и Варна се отчита нарастване на ценовите стойности, съответно с 1,6 и 1,5%.

В по-малките търговски обекти цените на дребно на охладеното пиле продължават да варират от 4,65 до 5,55 лв./кг, като в повечето области остават на нивата от предходната седмица. Най-евтино се предлага охладеното пиле в ДТО в Добрич, а най-скъпо -  в Ловеч. Само в две от областите се регистрира изменение на ценовите нива – в София леко повишение с 0,03 лв./кг или 0,7%, а във Варна понижение с 0,05 лв./кг или 1%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.