Смята се, че предотвратяват възпаления и имат превантивен ефект за ракови заболявания
Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен, гласи една популярна поговорка. Но кои ябълки са най-здравословни? Отговор на този въпрос потърсиха германски учени.
За целта екипът от изследователския център в град Лаймбург разглежда съдържанието на вещества, полезни за здравето, в 22 сорта ябълки. Най-голямо внимание учените обръщат на полифенолите и антиоксидантите. Полифенолите са естествени съединения, които определят цвета и вкуса на плода. Смята се, че предотвратяват възпаления и имат превантивен ефект за ракови заболявания. Освен това предпазват клетките на човешкия организъм от свободни радикали, забавят тяхната оксидация и намаляват отлаганията на мазнини в кръвоносните съдове. Антиоксидантите защитават организма ни от т. нар. оксидативен стрес, който причинява преждевременно стареене и може да доведе до различни болести.
Всички ябълки са отгледани в една и съща градина. Пет сорта са стари, 12 се предлагат в момента на пазара, 5 са червени. Като най-здравословни се очертават червените, тъй като съдържат големи количества полифеноли, най-вече в кората. Според учените тези сортове могат да се превърнат в следващите супер-храни.