1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Д-р Кулински: В България няма опасни детски храни

Д-р Кулински: В България няма опасни детски храни

Шведски учени са засекли тревожни нива на арсеник и тежки метали в бебешки пюрета и каши, които се разпространяват в цяла Европа

"За последните 2-3 години не съм чувал за случай в България, в който да са засечени завишени стойности на арсеник и тежки метали в бебешки и детски храни. Практиката показва, че за час или два, след като страна членка или нейният контролен орган установи опасна храна, всички страни членки го научаваме. Българските потребители трябва да бъдат съвсем спокойни". Това заяви д-р Любомир Кулински от Агенцията по храните, предаде БНР.

Според статия в британския вестник „Дейли телеграф” бебешки храни с арсеник и токсични метали излагат на риск невръстните. Вестникът писа, че шведски учени са засекли тревожни нива на отровите в бебешки пюрета и каши, които се разпространяват в цяла Европа.

Д-р Кулински обясни, че има европейски директиви, които дават допустими стойности на арсеник, кадмий, олово и други метали в детските храни, но тези стойности са твърде ниски. „Нашите служители боравят с тази документация, познават я добре и смея да твърдя, че извършват регулярни проверки на безопасността и качеството на детските храни”, отбеляза той.

Агенцията по безопасността на храните и ЕК са предприели спешни мерки за установяване на наличието на тежки метали в бебешките и детски храни, каза от своя страна евродепутатът Антония Първанова. Тя подчерта: „На изслушването миналата седмица предложих на Комисията да излезе с анализ на храните за деца и тяхната регулация и да ни представи законодателство, което да е адаптирано. Поисках и много по-строги мерки, когато става дума за деца”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.