1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Да хвърляш храна – това е грях!

Да хвърляш храна – това е грях!

И докато едни прахосват и дебелеят, други умират от глад

Удоволствието да даряваш – струва ми се, все по-често чуваме за такива хора. По-голямата емпатията, т.е. съпричастието към по-бедните, към социално значими каузи, към болния, който не може да плати скъпото си лечение, е факт. Обнадеждаващ, защото в това консуматорско общество все пак доброто живее в сърцата на много личности. Българската Коледа стана традиция в дарителството. Виждаме сълзите от радост на отчаяни родители, чиято надежда за лечение на техните деца е съживена. Да, задаваме си и въпроса: защо трябва детският живот да зависи от тази инициатива? Не може ли Българската Коледа да стане постоянна част от една здравна политика? Но може би всеки дарителски жест е вътрешна потребност за добрия човек. Много сме слушали за т.нар. волунтери – т.е. доброволците в САЩ. Те се включват в опазване на природата, с помощ в домове за възрастни. Или в места за деца в неравностойно положение, където студенти ги учат да пеят, да рисуват, развеждат ги по музеи и развлекателни събития. Социализират ги, както се казва. Обнадеждаващо е, че не само по празниците се говори за другото дарителство – на храна за бедните.

Българската хранителна банка съществува у нас вече 9 години. Моделът, създаден в много от цивилизовани страни, действа успешно. Бизнесът се включва – с дарителство на хранителни продукти, които се приемат под строг контрол и спазени изисквания. Промени се направиха и в Закона за ДДС. За дарените продукти до 0,5% от печалбата на фирмата, данъкът отпада. Преди 6 месеца се появи първата електронна платформа против разхищението на храни. Това е бизнес или по-скоро кауза. Идеята се ражда и осъществява от много млад екип. Завършилите в чужбина ентусиасти бележат първите си успехи. Мрежата от градове, където събраната от фирми храна се предлага, обхваща доста градове в страната. При това е по-евтина с около 40 % от пазарната цена.

88 млн. тона храна всяка година жителите на ЕС метват в кофите за боклук. Една трета от произведените продукти отиват на вятъра. И докато едни прахосват и дебелеят, други по света умират от глад. 900 млн. души само за година. Освен етична и морална страна, проблемът има чисто икономически измерения. А екологичните последици са пагубни – торове, препарати, вода, вредни емисии. И всичко в кофата за боклук! Само с ентусиазъм няма да има промяна. Затова в Зеления пакт на ЕС са набелязани и мерки за финансиране на проекти, които ограничават прахосването на храна. Хайде да не се поддаваме на търговските трикове – колкото по-голямо количество купуваме, толкова по-евтина става храната. Защо да не помислим какво точно трябва на семейството ни, колко килограма или бройки? И с готово решение да посегнем към щандовете. И с отговорността – да допринесем за овладяване на разхищенията. Лакомията на очите да не ни подвежда. Сега са на мода бабините храни. Защо забравихме бабините поучения: грехота е, синко, храна да се хвърля!

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.