1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Държавният глава: От цената на хляба зависи как се справяме с икономическата и енергийната криза

Държавният глава: От цената на хляба зависи как се справяме с икономическата и енергийната криза

Президентът призова за диференцирана ставка от 9% ДДС върху хляба

Призовавам правителството спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството и да се вземат неотложни мерки с всеобхватен характер. Диференцирана ставка от девет процента ДДС само върху хляба е стратегическо решение, което може да доведе и до изсветляване на производството, до ефективна борба със сивата икономика. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Добрич, където посети първия частен хлебозавод у нас. Ръководството на предприятието запозна държавния глава с трудностите в бранша и представи свои предложения за справяне с проблемите. Поради кризата вече има фалити на предприятия,  произвеждащи хляб. В срещата участва и кметът на Добрич Йордан Йорданов.

От цената на хляба и как се справяме с нея зависи как се справяме с икономическата и енергийната криза, заяви Румен Радев и допълни, че за българина темата е особено чувствителна предвид факта, че хлябът е част от традициите ни, а цената му е елемент от малката потребителска кошница. По думите на президента предприемането на адекватни мерки от страна на правителството за подпомагане на отрасъла не е свързано единствено с директна финансова помощ. „Не всичко опира до пари. Опира и до това да се вземе решение как да се борим по-ефективно и със сивата икономика. Дебатът и решенията за диференцирани ставки на ДДС вече изостава“, заяви Румен Радев и призова правителството за диалог с бранша при взимане на стратегически решения.

Според държавния глава е необходим цялостен дебат за реформа на данъчната система у нас. „Когато говорим за диференцирана ставка, трябва да сме наясно, че тя не трябва да се извършва по групи стоки, а по стратегически отрасли, защото земеделието, хлебопроизводството, животновъдството, производството на български меса и млечни продукти са стратегически отрасли“, заяви Румен Радев. Той подчерта, че данъчната система трябва да се реформира така, че да осигури икономически ръст, условия за намаляване на огромните неравенства в България и най-вече да гарантира функционирането на стратегическите отрасли.

Държавният глава отбеляза, че няма намерение да навлиза в периметъра на решения на правителството, защото то носи своята отговорност и ангажимент, но кабинетът и парламентът е необходимо да се вслушат в предложенията на хлебопроизводителите. „Този завод, който е един от най-големите и иновативни, гарантира производството на хляба чрез кредити за ликвидност в аванс. Така производствата няма как да издържат дълго време и това е сериозно притеснение за мен като държавен глава“, заяви Румен Радев.

„Критично важно е правителството да установи добър диалог с големите търговски вериги, за да има защита на българския производител“, посочи Румен Радев. По думите му, може да се помисли и за разширяване на обхвата на мярката 60/40 така, че по-големи предприятия също да могат да се възползват от нея.

Президентът посочи, че по време на посещенията си вчера и днес в български производствени предприятия от различни отрасли се е запознал с тревогите и предложенията на бизнеса. „Хората не искат специални привилегии, а елементарни условия, за да продължат своята дейност“, посочи Румен Радев пред журналисти.  

В рамките на визитата  си в Добрич държавният глава посети и местна пекарна, в която се приготвят над 15 вида хляб с квас и без консерванти по традиционни и съвременни рецепти. Управителят на пекарната представи свой проект за развитие на иновативно предприятие, което да приготвя хляб в каменни пещи и сподели тревогите и трудностите, пред които е изправен българският производител.  Реализирането на проекта ще предостави “автентичен хляб за всеки клиент”, с високо качество, направен с истински продукти и достъпен за всеки.

По-късно през деня държавният глава Румен Радев посети животновъдното стопанство в добруджанското село Овчарово. Президентът обсъди с ръководството на фермата проблемите и предизвикателствата пред отрасъла.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.