1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ДДС за храните – стара песен

ДДС за храните – стара песен

ДДС не е лекарството за овладяване на цените

Да се намали ставката на ДДС на 9% - за всички храни. Това е темата на скорошната срещата между БСК и браншовите организации от хранително-питейната индустрия. Нов кавър, както се изразяват в музикалната индустрия, на една стара, известна песен. И като стане 9% ДДС за тези продукти, цените на храните щели да се задържат, даже да се намалят. Твърде спорно.

ИТН внесоха предложение за нулева ставка на хляба и брашното. Партиите, социално насочени, изпаднаха във възторг. И тиражираха мечтанието – как автоматично това ще доведе до спад в цената на хляба с 20%! Други парламентарни групи също казаха „да“, макар и с неохота и съзнанието, че това няма как да стане. Обаче, нали трябва да се правят „мили очи“ пред народа, пред електората. Хлябът продължи възхода в цените си. Да, някои големи хлебозаводи смъкнаха малко цените. Малките хлебопекарни заявиха, че ще фалират, ако продуктите им станат по-евтини. Какво се наблюдава всъщност? Няколко дни –наистина цените паднаха, но не с 20%, както ни убеждаваха радетелите на тази мярка. И после - пак нагоре. Оправданието – българският хляб бил най-евтин в ЕС, та даже и в света. Това отдавна го знаем. И по-сериозният аргумент – цената на горивата хвърчат нагоре, не се знае утре какви ще бъдат. А производството на хляб е силно енергоемко. Цената на труда се увеличава също. Тогава? Излиза, че намаленият данък ДДС е просто глътка въздух за производителите. Но крайният потребител няма да купува по-евтино, защото всички компоненти на себестойността на хляба растат в световен мащаб. Ето защо всички наши финансови министри устояваха на спорадичния натиск за диференциран ДДС за някои стоки от първа необходимост. Доказа се и тяхното твърдение - това е трудно за администриране решение, а в хазната влизат по-малко средства. Но макар и с неохота, кабинетът на тройната коалиция единствен в годините направи крачка назад - естествено, да угоди на коалиционния си партньор БСП. Резултатите са очаквани – никаква полза! И сега – пак от същото се обсъжда и то в разширен обхват – всички хранителни и питейни продукти – с 9% ДДС. Защото те у нас - както и в други европейски страни, поскъпнали долу-горе еднакво. Както твърдят сериозните анализатори – инфлацията се помпа най-вече от растящите цени на хранителните продукти. Но ДДС не е лекарството за тяхното овладяване. Защото основната причина си остава - развихреното поскъпване на горива и електроенергия. България ще работи със стария Държавен бюджет до формирането на редовно правителство. Сега ли точно е времето за такива промени? Нали ДДС е част от калкулацията на всеки бюджет?

Предизвиква изумление твърдението, че намаленият ДДС ще изкара на светло сенчестия бизнес. 40% от хлебарите били в сивия сектор. Съмнително е тази мярка, която явно е временна, да ги изкара от там. Интересно, никой не задава въпроса: защо толкова години контролните органи не ги изритат от дебелата сянка, а се разчита на ДДС. Браншовите асоциации също знаят кои са тези хлебарници. Сега – в тези безкрайни предизборни времена, нищо чудно да изпълзи другата още по-екзотична идея, галеща ухото на електората – да се наложи таван на цените от потребителската кошница. И кръгом към социализма!

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.