1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Делегация от ОАЕ и Австралия на посещение в млечни ферми у нас

Делегация от ОАЕ и Австралия на посещение в млечни ферми у нас

Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) изпълнява проект, финансиран от ЕК

Делегация от търговци и производители от Обеденените арабски емирства (ОАЕ) и Австралия бе на посещение в България по проекта за промоция „Европейски млечни продукти всеки ден“, който се изпълнява от Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) и е финансиран от ЕК и българската държава. Според заложените мероприятия белгийската изпълнителна организация „Агропромошън“ организира съвместно с АМБ посещението на делегацията в млекопреработвателни  предприятия, членове на Асоциацията.

Първият ден бяха във фирма „Пършевица", едно от големите български млекопреработвателни предприятия, произвеждащо европейски млечни продукти. Любезните домакини - микробиолози, технолози, специалисти, под ръководството на Вълкана Зорова, показаха на гостите целия технологичен процес на производство на кисело мляко, сирене, кашкавал и други млечни продукти с марката на фирмата. В делегацията участваха представители на „Агропромошън“ – Владимир Миленски, на АМБ, на ДФЗ – РА – Дирекция Плевен и АМБ. Дискусията и въпросите, които задаваха гостите от ОАЕ и Австралия, бяха многобройни. Те се интересуваха от детайлите на технологичния процес и производство, срок на годност на произведените тук млечни продукти, условия и температура на съхранение, транспортиране и други специфики. От разговора стана ясно, че представителите на делегацията не са посещавали подобно предприятие и впечатленията и изненадата им бе голяма.

През втория ден делегацията посети млекопреработвателното предприятие „Абламилк“, с управител Меглена Грънчарова. Тя представи на делегацията номенклатурата от произвежданите млечни продукти, като обясни, че фирмата разполага със собствена ферма - затворен е кръгът „От земята до трапезата“. Гостите имаха възможност да дегустират освен традиционните продукти сирене, кашкавал, краве кисело мляко, подсладено мляко, айряни и киселото мляко от собствената ферма „Грънчаров“, гордост за „Абламилк“. Гостите посетиха и млекопреработвателното предприятие и на място се запознаха с производствения процес. Интересът им бе голям, а възхищението от организацията в мандрата огромно. Грънчарова с удоволствие ги отведе до собствената ферма, където се отглеждат млекодайните животни. Атмосферата на приятелство и партньорство засили доверието и възможностите за двустранни отношения.

Третият ден от посещението бе във фирма „ЧЕХ“. Производствената й база в село Соколово силно впечатли представителите на делегацията. Те успяха да се запознаят с бизнес процесите, да обменят опит, да се докоснат до атмосферата на работата и производството на фирмата. Делегацията направи посещение и във фирма „Лактина“, където получи информация за полезните свойства на лактобацилус булгарикус, който се влага в европейските млечни продукти, произведени в България.

На официална вечеря с председателят на УС на АМБ инж. Димитър Зоров и зам.-председателя на УС на АМБ Симеон Присадашки представителите на делегацията проведоха делови разговори, получиха отговори на многобройните си въпроси и изразиха възхищението си от посещенията в трите млекопреработвателни предприятия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.