1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Денят на хранителната промишленост беше отбелязан с научно-практическа конференция

Денят на хранителната промишленост беше отбелязан с научно-практическа конференция

Връчиха се награди за нови продукти и технологии

Хранително-вкусовата промишленост в България отбеляза празника си днес, 19 ноември. На събитието присъстваха производители и преработватели от цялата страна, представители на МЗХ и БАБХ, както и председатели на различни браншови организации.

По случай празника се проведе единадесета Национална научно- практическа конференция с международно участие „Хранителната промишленост - днес и утре“. Лектори направиха презентации на теми, свързани с етикетирането, безопасността на храните, нормативната база на ЕС, рекламата на хранителни продукти, опаковките, предназначени за контакт с храни и други.

По време на конференцията се връчиха и наградите от националния конкурс на СХП „Хранително-вкусова промишленост-фирмени нови продукти и технологии 2014 година“.

Отбелязвайки празника, от бранша обърнаха внимание на това, че за да се развива секторът е необходимо да бъдат направени някои промени.

„ След като може за хазарта и за туризма да има различни ДДС ставки от 20%, защо да не се приеме, че може да има по-ниска ставка за храната? Не е нужно да даваш на хората помощи, сваляйки ДДС ставката – цената автоматично ще падне с 20 %. Това създава една среда, която е неблагоприятна за сивия сектор“ , обясни за АГРО БГ д-р Светла Чамова, председател на СХП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.