1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Децата се нуждаят от прах, за да не получат астма

Децата се нуждаят от прах, за да не получат астма

Трябва да имат допир до праха, което ще направи организмите им по-силни в битката срещу бактериите


Резултатите на едно от най-новите американски проучвания показаха, че децата трябва да имат контакт с прах, за да придобият имунитет към астмата, съобщи "Дейли Телеграф". Според американски учени причината толкова много деца този век да боледуват от болестта е, че къщите ни днес са твърде чисти и нямат прах, което прави малчуганите уязвими. Мнението им е, че децата трябва да имат допир до праха, което ще направи организмите им по-силни в битката срещу бактериите. Изследователите смятат, че кучетата и котките създават голямо количество мръсотия вкъщи, което също помага на детските имунни системи.

"Резултатите ни осигуриха първите данни, че доминиращите бактериални популации в домашния прах са значително повлияни от промените в средата на живот, която например котките и кучетата правят", заяви Райна Майер, професор от Американската асоциация по Микробиология.

"Популациите на доминиращите бактерии са тясно свързани с астмата, което потвърждава хипотезите, че различните видове домашни микроорганизми в ранните години на децата могат да изиграят ключова роля в развитието на детската астма", допълни професор Майер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.