От 19-и до 22-и май край Варна ще се проведе конкрес на Българското дружество по хранене и диететика
Как хранителните добавки и консервантите влияят върху човешкото здраве и доколко тяхната употреба е безопасна. Отговор на тези въпроси ще търсят специалисти от Българското дружество по хранене и диететика на предстоящия им конкрес, който ще се проведе от 19-и до 22-и май край Варна, предаде БТА.
Използването на хранителните добавки цели да се коригира дефицитът на някои витамини и минерали в човешкия организъм, но в последните години проучванията установиха, че в по-големи дози те могат да оказват вредно въздействие, е обяснил председателят на дружеството проф. Божидар Попов.
Превишената доза на фолиева киселина може да предизвика рак, а селенът, който е мощен кардиостимулатор, може да индуцира диабет или да повиши кръвното налягане, отбелязва професорът.
Диетолозите не отричат изцяло използването на различните консерванти, обозначени със знака Е върху етикетите на храните, но препоръчват потребителите да се информират за тяхното значение.