1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Днес отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването

Днес отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването

В България 2 милиона от възрастното население е със свръхтегло, а един милион със затлъстяване

За първи път в България днес (22.05.2011 г.) се отбелязва Европейския ден за борба със затлъстяването. Според проучвания на експерти от ЕС през последните две десетилетия затлъстяването сред жителите на Европа се е увеличило три пъти.

Половината от всички възрастни хора и една пета от децата в страните от Европейския регион са с наднормено тегло. От тях една трета са вече със затлъстяване. Експертите алармират, че в Европа свръхтеглото и затлъстяването се превръщат в епидемия пише vesti.bg.

В България 2 милиона от възрастното население е със свръхтегло, а един милион със затлъстяване, 200 хиляди от децата също са със свръхтегло, а 67 хиляди от тях са със затлъстяване, отбелязва заместник-директорът на Националния център за опазване на общественото здраве доц. д-р Пламен Димитров.

Кампанията е под мотото "Пет до десет процента за по-здрава Европа" и цели да бъдат подкрепени гражданите от ЕС с наднормено тегло да намалят килограмите си с 5-10%, като по този начин намалят за себе си риска от  сърдечно-съдови, ортопедични, обменни и други заболявания, като подобрят качеството на живота си.

Световната здравна организация (СЗО) прогнозира, че до 2015 г. населението с наднормено тегло ще надмине два милиарда възрастни и че повече от 700 милиона от тях ще са със затлъстяване.

По данни на СЗО между 30 и 80 на сто от хората над 18 години в повечето европейски държави са с наднормено тегло. А наднорменото тегло и затлъстяването водят до над милион смъртни случаи всяка година.

У нас събитията се организират от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД), Българската лига по хипертония (БЛХ) и Националния център за опазване на общественото здраве (НЦООЗ).

Кампанията е основана през април 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване.

Мисията на Европейския ден за борба със затлъстяването е да създаде по-здрава Европа, като значително намали броя на гражданите в ЕС със заболявания и преждевременна смърт, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването, посочиха организаторите.

Сред препоръките за хранене на децата от три до шест години са ограничаването на захар и захарни продукти, на безалкохолни напитки, на сол. В менюто на децата трябва да бъдат включени зърнени храни и /или картофи няколко пъти дневно.

Ежедневният прием на зеленчуци и плодове, за предпочитане сурови, е задължителен. На децата трябва да бъде осигуряван достатъчен прием на вода. Задължително е да бъде осигурена физическа активност всеки ден.

Подобни са и препоръките за възрастните. Сред тях са ограничаване на приема на мазнини, особено на животинските. Повече прием на риба, нетлъсти меса, ежедневно консумиране на над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, съветват специалистите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.