1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Дни на България се провеждат в Братислава!

Дни на България се провеждат в Братислава!

Хората се тълпят за български храни и вина

Дни на България се провеждат в Братислава, Словакия в рамките на националния празник на независимостта. Събитието е под патронажа на българския посланик в Словакия Йорданка Чобанова. Съорганизатори са Столична община и "Пазари Юг" ЕАД. Целта е популяризирането на България и конкретно София като туристическа дестинация. "След откриването на директна авиолиния между двете столици, дойде ред да започнем да привличаме повече туристи от Словакия. Надявам се това събитие да стане традиция", заяви зам.-кметът на София Евгени Крусев пред събралото се множество на градския площад на Братислава. Заедно с него представители на Столична община бяха председателят на културната комисия в СОС Малина Едрева и изпълнителният директор на "Пазари Юг" Николай Попов. „Пазарите навсякъде по света са туристическа атракция. Затова трябва да ги развиваве както в България, така и навън с наши храни и вина с цел популизирането на страната, туризма, културата, традициите и занаятите“, посочи Николай Попов. 

На площада в Братислава се организира дегустация на български вина и типични деликатеси, за които се извиха огромни опашки. Ансабъл "Българе" направиха истински фурор с техните танци. На хорото под дъжда се хванаха българи, словаци и дори чуждите туристи. Децата от българското училище посрещаха гостите с хляб и сол, облечени в носии. Програмата на Дните на България в словашката столица продължава с изложба на картини на художника Петър Маринов и други културни събития.

Над 40 000 словашки туристи са посетили страната ни от началото на година до юли, показват данните на Министерството на туризма. Основната им дестинация е Южното Черноморие, но започват да идват и в София с откритата директна самолетна връзка. Те започват да проявяват интерес към културен туризъм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.