1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. До 100 хил. лв. може да получат стопаните, обединени в група на производителите

До 100 хил. лв. може да получат стопаните, обединени в група на производителите

Фермерите ще бъдат подпомогнати, за да адаптират към пазарните изисквания продукцията си

До 100 хил. лв. може да получат стопаните, обединени в група на производителите, през първата година от сдружаването си. Това предвижда една от мерките по новата Програма за развитие на селските райони. В следващия програмен период ще има специални мерки, които да подпомагат сдружаването на малките производители на земеделска продукция. Те ще са доброволни, производителите няма да бъдат задължени да работят под тази форма, но това ще облекчи дейността им, каза вчера, 20 март, земеделският министър Димитър Греков в bTV.

Четирима фермери са достатъчни за да направят легитимна организация според новите правила. Те може да са физически или юридически лица. Средствата ще се получават от стопани, които отговарят на  определението „малки и средни производители” и са официално признати до края на 2020 г. въз основа на бизнес план, уточниха от аграрното ведомство.

Фермерите ще бъдат подпомогнати, за да адаптират към пазарните изисквания продукцията си. Помощ може да получават кооперативите, които пускат заедно стоките си на пазара, работят заедно за осъществяване на доставки за купувачи на едро. Сдружените стопани ще трябва да наложат общи правила за информация за продукцията си, частично и за прибиране на реколтата. Основен проблем за българските зеленчукопроизводители е това, че производството им е ограничено и непостоянно, като по този начин те не могат да задоволяват напълно пазара. След срещите с търговските вериги е констатирано, че нашата продукция, макар и качествена, трудно може да бъде продавана по техните магазини, защото е малко по обем. Освен това няма роден производител, които може да удължи достатъчно срока на производство, така че по всяко време от годината да доставя стоката си.

Сдружаването на зеленчукопроизводителите би помогнало за по-лесното реализиране на продукцията им, както и за закупуването на необходимите при производството препарати и семена, уточни проф. Греков. Освен това по този начин част от производителите ще излязат от сивия сектор, защото ще трябва да декларират доходи, да плащат осигуровки и всичко останало, за да може да получат европейско финансиране.

През следващия програмен период ще се даде възможност на райони с традиции в зеленчукопроизводството да се сдобият с място на борсата или тържищата, за да могат да продават собствената си продукция.  Във връзка с наближаването на активния селскостопански период министърът обяви, че ще бъде затегнат контролът по границите и проследяването на продукцията по цялата верига – от вноса до магазина и купувача.  За да се доберат и малките ни производители на плодове и зеленчуци до външни пазари, има идея да се създаде външнотърговско дружество към Министерството на земеделието и храните. То ще търси възможности за реализиране на част от аграрната продукция, която сега трудно минава граница.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.