Теоретичната част и препоръките за хранене на децата от шест месеца до три години вече са написани
Най-късно до средата на година ще е готов рецептурникът за детските кухни и яслите, заяви директорът на Националния център по опазване на общественото здраве доц.Стефка Петрова, цитирана от БТА. Тя добави, че теоретичната част и препоръките за хранене на децата от шест месеца до три години вече са написани, като остава да бъдат изпитани примерните менюта.
Сборникът с рецепти и препоръки за хранене на малките деца се прави от две години и в него участват специалисти по хранене и диететика от Националния център по опазване на общественото здраве, директорът на Комплекса за детско хранене с Банка за майчина кърма в София - д-р Мария Русинова, технолози по хранене и педиатър. В него се предвижда разделение на менютата по възраст, като количеството на храната ще остане същото, а ще се промени съдържанието и структурата.
Рецептурникът е чакан отдавна, защото менютата в общинските детски кухни и яслите, а в голяма степен и в частните кухни, се изготвят съобразно практическо ръководство от 1983 година. Според специалиста по хранене и диететика д-р Мария Русинова изданието ще бъде от голяма полза не само на общинските детските градини и яслите, но и на частните детски кухни, както и на родителите.
Приготвянето на храните в детските кухни отговаря на всички действащи в момента държавни норми за качеството на храните - Законът за храните, Наредбата за хигиена на храните, Наредбата за организиране на детските кухни, както и Наредбата за етикетиране на храните, казва д-р Русинова. Комплексите за детско хранене притежават сертификатът за качество на ЕС - НАССР.