1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. До средата на годината ще е готов рецептурника за детските кухни и ясли

До средата на годината ще е готов рецептурника за детските кухни и ясли

Теоретичната част и препоръките за хранене на децата от шест месеца до три години вече са написани

Най-късно до средата на година ще е готов рецептурникът за детските кухни и яслите, заяви директорът на Националния център по опазване на общественото здраве доц.Стефка Петрова, цитирана от БТА. Тя добави, че теоретичната част и препоръките за хранене  на децата от шест месеца до три години вече са написани, като остава да бъдат изпитани примерните менюта.

Сборникът с рецепти и препоръки за хранене на малките деца се прави от две години и в него участват специалисти по хранене и диететика от Националния център по опазване на общественото здраве, директорът на Комплекса за детско хранене с Банка за майчина кърма в София - д-р Мария Русинова, технолози по хранене и педиатър. В него се предвижда разделение на менютата по  възраст, като количеството на храната ще остане същото, а ще се промени съдържанието и структурата.
 
Рецептурникът е чакан отдавна, защото менютата в  общинските детски кухни и яслите, а в голяма степен и в частните  кухни, се изготвят съобразно практическо ръководство от 1983 година. Според специалиста по хранене и диететика д-р Мария Русинова изданието ще бъде от голяма полза не само на общинските детските градини и яслите, но и на частните детски кухни, както и на родителите.
         
Приготвянето на храните в детските кухни отговаря на всички действащи в момента държавни норми за качеството на храните - Законът за храните, Наредбата за хигиена на храните,  Наредбата за организиране на детските кухни, както и Наредбата за етикетиране на храните, казва д-р Русинова. Комплексите за детско хранене притежават сертификатът за качество на ЕС - НАССР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.