1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Добрата храна – важно условие за развитието на туризма у нас

Добрата храна – важно условие за развитието на туризма у нас

Прогнозата е за 5% увеличение по показателя брой туристи, посетили българските курорти през лятото

Качествената храна и развитието на хранително-вкусовата промишленост са неизменен фактор за създаването на добър облик на българския туристически продукт. Повишаване качеството на земеделските продукти, а оттам и на суровинната база за хранителната индустрия е едно от условията за развитие на сектора у нас. Акцент в провежданите реформи в Общата селскостопанска политика на ЕС е осигуряване на качество и безопасност на храната на пазарите на Общността. 44% от общия европейски бюджет е предвиден за подпомагане на земеделието и свързаните с него политики. Част от инвестициите в сектора трябва да бъдат насочени към подобряване качеството на храната като основна суровина за преработващата и хранително-вкусовата промишленост. Развитието на индустрията е неизменна част от туристическия продукт  на страната. Част от приходите в туристическия сектор са генерирани от храна и нощувки. Останалите, така наречени, косвени приходи се изчисляват на базата на доходи от транспорт, посещения на туристически обекти, музеи и др.

Добър летен туристически сезон очакват от бранша. Прогнозата е за 5% увеличение по показателя брой туристи, посетили българските курорти през лятото. От началото на 2010 г. статистиката отчита почти 10% ръст на пътуванията към България. Над 8 млн. и 600 хиляди туристи се очаква да посетят страната ни през тази година. Ако прогнозираната цифра бъде реализирана, ще се похвалим с повече посетители в курортите от 2009 г. Добрата храна е важно условие за развитието на туризма. Едновременно с това храната е фактор за изграждане на международния облик на туристическия продукт. Пример за това са водещи туристически дестинации в света, чието име се асоциира с определен хранителен продукт. Италия е популярна на международните туристически пазари с традиционните за страната спагети и пица, Испания – с прочутата си паеля, Турция залага на баклавата, а България привлича чужденците с традиционната шопска салата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.