1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Документи от съюза на мелничарите е иззела Комисията за защита на конкуренцията

Документи от съюза на мелничарите е иззела Комисията за защита на конкуренцията

Проверката е станала в петък след разрешение на Административния съд в София

Служители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) със съдействието на МВР са проверявали в петък, 21 септември, офисите на съюза на мелничарите, съобщават от антиминополното ведомство.

Проверката е станала в петък след разрешение на Административния съд в София.

От офисите на дружествата са иззети копия от документи, съхранявани на хартиен носител, а чрез използване на специализирано оборудване са иззети и документи, съхранявани на електронни и други цифрови носители на информация, гласи съобщението на антимонополното ведомство. 

В него пише, че предстоящият подробен анализ на събраните документи ще покаже дали са налице доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение на Съюза на българските мелничари.

Целта на проверката е била във връзка с образуваното производство, при което се разследва нарушаване на Закона за защита на конкуренцията. Разследването  е по бл. 15, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията, който забранява "всякакъв вид споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия, както и съгласувани практики на две или повече предприятия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар".

Проверката на място била и във връзка с резултатите от започналия през март секторен анализ на конкурентната среда по веригата "пшеница-пшенично брашно-масов пшеничен хляб".

Ако в документите се намерят доказателства за нарушаване на Закона за защита на конкуренцията, уличените дружества ще имат право на защита, посочват от комисията. Оттам не уточняват кога ще се произнесат по случая.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.