1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Доверието на потребителите у нас намалява, отчита националната статистика

Доверието на потребителите у нас намалява, отчита националната статистика

През април то е с 3,1 пункта под нивото си от януари

Доверието на потребителите намалява показват данните на националната статистика. През април то е с 3,1 пункта под нивото си от януари, основно заради спад сред населението в селата – с 8,5 пункта, отколкото в градовете където показателят е паднал с 0,5 пункта.

Общата оценка на потребителите за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца е по-неблагоприятна в сравнение с януари. По отношение на промяната й през следващите дванадесет месеца очакванията на потребителите са също по-песимистични.

Оценката на населението за настоящото състояние на бюджета на домакинствата е влошена и в селата, и в градовете, като влошаването е по-голямо в селата. Очакваните промени във финансовото състояние на домакинствата през следващите дванадесет месеца са също в посока на негативна промяна.

През април тревожни остават усещанията на хората по отношение на повишаването на потребителските цени. Оценката им за „инфлацията през последните дванадесет месеца” има по-висока стойност в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано. Инфлационните очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца.

По отношение на безработицата преобладаващи са предвижданията, че ще има съкращаване на персонал и през следващите дванадесет месеца, и то с по-високо темпо по мнение на хората в селата.

Настоящата икономическа ситуация у нас продължава да се оценява от по-голямата част от хората като неблагоприятна за спестяване, а и очакванията им по отношение на възможността да спестяват през следващите дванадесет месеца се влошават.

Последната анкета отчита леко подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба. За следващите дванадесет месеца обаче потребителите са по-резервирани в намеренията си да извършват такива разходи, като същевременно продължават да регистрират отрицателната си нагласа и по отношение на извършването на разходи за подобрения в дома, закупуването или построяването на жилище и покупка на кола през следващите дванадесет месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.