1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ДВСК конфискува черен хайвер с повишено съдържание на оцветители

ДВСК конфискува черен хайвер с повишено съдържание на оцветители

Предстои унищожаването в екарисаж

Инспекторите на Държавния ветеринарно-санитарен контрол конфискуваха 4,7 кг. датски черен хайвер с повишено съдържание на оцветители Е 151 и Е 110. Продуктът е доставен  в „Кауфланд” в началото на декември 2009 г. и е бил предлаган в опаковки по 50 гр.

Общо 52,8 кг. хайвер от риба Прилепало (Lumpfish) са били доставени в „Кауфланд” с напълно изрядни търговски документи. Оцветителите Е 151 и Е 110 са разрешени за употреба в ЕС и са отбелязани върху етикета на черния хайвер. Повишеното им съдържание над нормата в продукта е установено при лабораторни изследвания в акредитирана лаборатория в Чехия. Сигналът за установената нередност е получен в Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) на 5 февруари 2010 г. (петък) чрез информационната система за бързо осведомяване в ЕС RASFF.

„Веднага след получаването на нотификацията органите на ДВСК намериха и възбраниха наличните в търговската мрежа количества хайвер. Беше уведомена и централата на „Кауфланд” в България. Предстои унищожаването в екарисаж на възбранените количества”, коментира д-р Любомир Кулински, директор на дирекция Държавен ветеринарно-санитарен контрол в НВМС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.