1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Джейми Оливър поднови борбата си за намаляване на захарта в газираните напитки

Джейми Оливър поднови борбата си за намаляване на захарта в газираните напитки

Той настоява за така наречения данък "Захар"

Известният британски готвач и телевизионен водещ Джейми Оливър поднови борбата си за намаляване на захарта в газираните напитки, която според него води до масово затлъстяване на сънародниците му. За целта той настоява за така наречения данък "Захар", с който тези напитки да се облагат допълнително.

Още по време на предишното правителство на Великобритания Оливър беше направил подобни предложения. Подкрепяха го обществени групи и потребителски организации, които виждаха в негово лице подходящо "острие" в борбата за по-здравословен начин на живот.

През март тази година кабинетът на Дейвид Камерън предложи данъка за гласуване в парламента, но до такова не се стигна. След референдума за излизане на страната от Европейския съюз Камерън подаде оставка, а неговата наследничка на поста, Тереза Мей, е притискана от браншовата организация на производителите на безалкохолни напитки с искането данъкът да отпадне. Основният аргумент на противниците на налога е, че той ще е непропорционално голям удар срещу социално слабите граждани.

Планът на правителството Камерън предвижда поетапно облагане от 22 до 53 евроцента за съдържащи захар безалкохолни напитки от април 2018 година. Въпреки съпротивата на индустрията, сегашният кабинет смята да предложи данъка за гласуване на народните представители. Предвидено е компаниите да имат срок от две години, в които могат да променят съдържанието на захар в продуктите си и да избегнат налога.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.