1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Джейми Оливър спечели дългогодишната битка, която водеше срещу Макдоналдс

Джейми Оливър спечели дългогодишната битка, която водеше срещу Макдоналдс

Снимка:

Преди години готвача поведе кампания за подобряване на храната в британските училища и появата на здравословни алтернативи на джънк-фуд продукцията

Изтъкнатият английски готвач Джейми Оливър спечели дългогодишната битка, която водеше срещу една от най-големите световни хранителни вериги – Макдоналдс. След като Джейми показа как се правят техните хамбургери, от фирмата обявиха, че променят рецептата си. В редица интервюта, документални филми и предавания Джейми Оливър обяснява как негодните за консумация части от телешкото се промиват в амониев хидроксид (Е527) и после се слагат в каймата за кюфтета, пише hashtag-bg.com.

Добавката се използва в хранително-вкусовата промишленост в качеството си на емулгатор. Веществото няма цвят, но има остър характерен мирис, разтворимостта му във вода е добра.

Е 527 се използва при приготвянето на какаови продукти, карамелени бонбони.

Представлява голяма опасност за здравето, ако се използва в големи количества при производството на продуктите. Добавката е забранена в някои страни (Австрия, Великобритания, Нова Зеландия).

Преди тази “баня” въпросното месо се смята за негодно за употреба от човек. “Вземаме продукт, който се продава на най-ниската възможна цена за кучешка храна и след преработка го даваме на хората” – обяснява простичко процеса самият Джейми Оливър. Освен нискокачествените месни отпадъци, амониевият хидроксид също не е твърде полезен. ”Защо, което и да е разумно същество, слага месни отпадъци, накиснати в амоняк в устата на децата си?” – риторично пита знаменитият готвач. В друга колоритна демонстрация, Джейми показва на група деца как се прави пилешкия макнъгет (от смилане на мазнини, кожа, кости и вътрешни органи).

В Латинска Америка франчайз мениджърите на Макдоналдс отрекоха в техните продукти да се използва амониев хидроксид, същото обявиха и от Ирландия и Обединеното кралство, които купуват месо от локални доставчици. В САЩ обаче Комисията за контрол на храната допуска употребата на амониев хидроксид като анти-бактериален агент и това дава възможност на Макдоналдс да използват отпадните месни продукти. Също така компанията има право да не обявява съставката на своите клиенти. От Макдоналдс отрекоха решението за промяна на рецепта да е свързано с кампанията на Джейми Оливър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.