Единни правила за качеството на храните в Европейския съюз

Това обеща председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Единни правила за качеството на храните в Европейския съюз обеща Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той се срещна и със словашкия премиер Роберт Фицо, който води кампанията срещу по-лошото качество на продукти, предлагани в Източна Европа.

По думите на Юнкер Комисията има намерение да сложи край на дискриминацията в хранителния отрасъл. Проблемът посочиха страните от Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Словакия и Унгария, където беше установено, че храни от определени производители, продавани в тамошните магазини, се различават по качество и грамаж от същите марки в западноевропейските супермаркети. След срещата си с Фицо, Юнкер обяви, че Европейската комисия застава на страната на източноевропейските държави. Според него наличието на различни норми за различните държави е неприемливо.

В България също бяха направени сравнителни проверки, които доказаха, че има разминаване в качеството на определени продукти. Един от примерите е супа на прах на голям западен производител, която в източноевропейския си вариант съдържа 20 процента по-малко, в сравнение със същата опаковка в германската търговска мрежа. Други храни, предлагани в Словакия, се отличават с по-голямо количество мазнини и по-малко съдържание на месо, вместо захар пък се използват подсладители, а вместо плодови добавки – изкуствени ароматизатори. В същото време производителите продължават да твърдят, че подобни различия се дължат на вкусовите предпочитания на потребителите в отделните държави. Според Жан-Клод Юнкер това обяснение е неудачно. Той обеща Комисията да разработи нови правила до септември тази година.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.