1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕК оттегли регулацията за зехтина в ресторантите

ЕК оттегли регулацията за зехтина в ресторантите

Измамите с качеството се правят далеч преди стоката да стигне до ресторантите, обясниха специалисти

Европейската комисия реши да оттегли одобрената преди дни на експертно ниво регулация за това как да се сервира зехтин в заведенията за хранене. Задължаването от 1 януари 2014г. това да става само в запечатани бутилки за еднократна употреба целеше да се подобри хигиената и да се ограничат измамите с качеството на този продукт.

Но решението за забрана на оливерниците и купичките със зехтин бе посрещнато с присмех и критики няма ли си Брюксел друга работа посред кризата, та се е заел да нарежда на ресторантьорите как да си вършат работата.

В сряда към критиките се присъединиха и лидерите на Франция и Холандия, а британският премиер Дейвид Камерън обвини директно комисията в ненужна намеса в работата на хората. "Това е точно като нещата, от които според нас Европейският съюз трябва да се освободи. Подобни идеи дори не би трябвало да стигат до масата за обсъждане", каза Камерън.

В четвъртък еврокомисарят по земеделието Дачан Чолош обяви пред журналисти, че е решено вече одобрената регулация да бъде оттеглена от гласуване на Европейския съвет, защото потребителите не я подкрепили, пише "Дневник".

Той допълни, че ще предложи нови правила за защита на производителите и потребителите на зехтин, но след допълнителни консултации с техни представители и с ресторантьори.

Един от основните въпроси, изникнали след обявяването на регулацията, бе как ще бъде следено дали е прилагана тя. Другият важен въпрос е дали под прикритието на защита на потребителите всъщност Европейската комисия не се намесва в подкрепа на производителите на зехтин от Южна Европа - Гърция, Испания, Италия и Португалия. На трето място, специалисти обясниха, че измамите с качеството се правят далеч преди стоката да стигне до ресторантите - обикновено самите производители смесват продукт с различно качество и му слагат етикет като за най-високо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.