1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕП отхвърли предложението за въвеждането на „продуктови светофари”

ЕП отхвърли предложението за въвеждането на „продуктови светофари”

Предложението за класификация на храните на „вредни”, или „полезни” в зависимост от съдържанието на сол, захар или мазнини е отхвърлено.

Европейският парламент отхвърли предложението на Европейската комисия за въвеждането на „продуктови светофари”, според които здравословната храна да бъде отбелязвана със зелен знак, по-малко полезната – със жълт, а най-вредната - с червен.

Предложението за класификация на храните на „вредни”, или „полезни” в зависимост от съдържанието на сол, захар или мазнини е отхвърлено.
Предложението за въвеждане на „продуктови светофари” първоначално е направено от Европейската организация на потребителите BEUC, както и от сдружения на лекари. Според авторите на предложението, системата на „продуктови светофари” дава възможност на европейците да избегнат съставките в храната, които често причиняват диабет и затлъстяване. При това потребителите по-лесно ще научават какво е влиянието на конкретните продукти върху здравето им. „Независими изследвания показват, че цветните етикети са най-практични и разбираеми за потребителите.” - казва генералният директор на BEUC Моника Гоенс.

Опит за цветни символи върху опаковката на хранителните продукти има в Обединеното кралство. По опаковката на британските чипсове може да се определи дали съдържанието на захар, мазнини и сол в тях е на добро (зелено) ниво, или е в повече (в червено). Защитниците на потребителите биха искали да приложат опитът на Обединеното кралство във всички страни на Европейския съюз.

Целия материал четете в рубрика Актуално

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.