Предложението за класификация на храните на „вредни”, или „полезни” в зависимост от съдържанието на сол, захар или мазнини е отхвърлено.
Европейският парламент отхвърли предложението на Европейската комисия за въвеждането на „продуктови светофари”, според които здравословната храна да бъде отбелязвана със зелен знак, по-малко полезната – със жълт, а най-вредната - с червен.
Предложението за класификация на храните на „вредни”, или „полезни” в зависимост от съдържанието на сол, захар или мазнини е отхвърлено.
Предложението за въвеждане на „продуктови светофари” първоначално е направено от Европейската организация на потребителите BEUC, както и от сдружения на лекари. Според авторите на предложението, системата на „продуктови светофари” дава възможност на европейците да избегнат съставките в храната, които често причиняват диабет и затлъстяване. При това потребителите по-лесно ще научават какво е влиянието на конкретните продукти върху здравето им. „Независими изследвания показват, че цветните етикети са най-практични и разбираеми за потребителите.” - казва генералният директор на BEUC Моника Гоенс.
Опит за цветни символи върху опаковката на хранителните продукти има в Обединеното кралство. По опаковката на британските чипсове може да се определи дали съдържанието на захар, мазнини и сол в тях е на добро (зелено) ниво, или е в повече (в червено). Защитниците на потребителите биха искали да приложат опитът на Обединеното кралство във всички страни на Европейския съюз.
Целия материал четете в рубрика Актуално