1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Еврокомисията ще отпусне още 27.8 млн. евро за жертвите на сушата и глада в района на Африканския рог

Еврокомисията ще отпусне още 27.8 млн. евро за жертвите на сушата и глада в района на Африканския рог

Помощ ще бъде предоставена и за защита на здравето на животните и запазване на добитъка в Кения, Етиопия, Сомалия и Джибути

Еврокомисията ще отпусне незабавно още 27.8 млн. евро за жертвите на сушата и глада в района на Африканския рог, съобщи европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева по време на посещението си в Кения, предаде пресслужбата на институцията.

"Тази безпрецедентна криза в Африканския рог изисква безпрецедентна реакция", заяви Кристалина Георгиева. "Ето защо, в допълнение на оповестеното днес решение за ново финансиране в размер на 27.8 млн. евро, започнах да работя по мобилизирането на още 60 млн. евро за облекчаването на страданието на този огромен брой хора. С това предоставената от нас помощ ще достигне почти 158 млн. евро", добави тя.

"Европейците отговориха щедро на настоящата криза, но положението се влошава все повече, особено в Сомалия. В Дадааб над 400 000 души живеят в бежански лагери, предназначени за 90 000 човека. Всеки ден повече от 3000 сомалийци бягат зад граница, за да търсят храна и сигурност в Етиопия и Кения", каза еврокомисарят.

Новият пакет от мерки ще осигури прехрана на най-уязвимите домакинства. Помощ ще бъде предоставена и за защита на здравето на животните и запазване на добитъка в Кения, Етиопия, Сомалия и Джибути. Тази година Европейският съюз вече отпусна 70 млн. евро на региона.

Кристалина Георгиева посети бежанския лагер в Дадааб. Там тя се срещна със семейства, избягали от Сомалия заради глада, продължаващите конфликти и най-голямата суша от 60 години насам. Почувствах смирение пред упоритостта на хората, които бягат от глада, заяви тя. Срещнах младо семейство, което беше ходило дни наред с осемте си деца, сега те ще получи помощта, от която се нужда, допълни Георгиева.

В събота Международният червен кръст обяви, че ще отпусне 400 тона храна на засегнатите от сушата райони в Сомалия. Днес в Рим на среща на Организацията по прехрана и земеделие към ООН ще бъдат обсъдени дългосрочни решения на кризата, като помощ за животновъдите и въвеждане на устойчиви на суша култури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.