1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Европа все повече ще зависи от внос на месо

Европа все повече ще зависи от внос на месо

Животните в ЕС намаляват драстично, особено овцете и козите

Европа все повече ще зависи от внос на месо, за да покрива своите нужди. Това каза вчера (21.08.2011 г.) генералният секретар на Европейската асоциация на търговците на месо и живи животни Жан-Люк Нерио, който е на посещение в нашата страна. Животните в ЕС намаляват драстично, особено овцете и козите, каза той. На европейско ниво при тези два вида поголовието е спаднало от 102 млн. глави на 87 млн., като в говедовъдството тенденцията е подобна, пише в.Монитор.

В същото време консумацията на месо се очаква да нарасне двойно до 2050 г. Положението в България също е критично. Според фермера Атанас Къцов овцете у нас в последните 10-15 г. са намалели от 11 млн. на 1 млн. бройки. Отглеждането на овце е много икономично, но трябват пасища, коментира скотовъдът. Затова и фермерите искат правителството да им осигури под някаква форма ползването на държавните мери и пасища. Отдавна е констатиран недостигът на свинско и говеждо месо, а месопреработвателите разчитат в голяма степен на внос.

Млякото може да поскъпне с една-две стотинки. Това обяви председателят на Сдружение „Тракия Милк” Петко Налбантов. В момента мляко от ферми първа категория се изкупува по 68 ст. за литър, а втора и трета категория за 45 ст. По думите му поскъпването ще е заради високите цени на фуража и увеличението на горивата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.