1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Европарламентът настоява за мерки срещу рязкото съкращаване на хранителните помощи

Европарламентът настоява за мерки срещу рязкото съкращаване на хранителните помощи

Евродепутатите призоваха Еврокомисията и Съвета на Европейския съюз да намерят наднационално решение на проблема за периода до 2013 г.

Европейската комисия трябва да вземе мерки срещу рязкото съкращаване на хранителните помощи за най-нуждаещите се. За това настоя Европарламентът по време на пленарно заседание в Страсбург, предаде пресслужбата на институцията.

Призивът на евродепутатите идва, след като в края на юни Европейската комисия предложи съкращаване на помощите по програмата от 500 милиона евро на 113 милиона евро за 2012 г.

Рязкото намаляване на средствата от вече съществуваща и функционираща схема за помощи без предварително известие или подготовка ще има сериозни последици за най-уязвимите европейски граждани, заявиха евродепутатите.

Те призоваха Еврокомисията и Съвета на Европейския съюз да намерят наднационално решение на проблема за периода до 2013 г. Освен това настояха за внимателна оценка на приложимостта на схемата за изплащане на помощите преди започването на новия финансов период през 2014 г.

В приетата резолюция Европарламентът обърна внимание и на изявлението на еврокомисаря по селското стопанство и развитието на селските райони Дачиан Чиолош, че схемата за помощи за най-нуждаещите се трябва да бъде отделна от Общата селскостопанска политика и настояха да бъдат осигурени необходимите средства за финансирането й.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.