1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Европейската комисия подготвя нови правила за контрола и качеството на храните

Европейската комисия подготвя нови правила за контрола и качеството на храните

Снимка:

Експертите търсят опростяване и осъвременяване на правилата

8 797 пъти е била активирана за цялата минала година Системата за бързо проследяване на храни и фуражи (RASFF). Това стана ясно на форум в София, посветен на безопасността на храните, предаде БГНЕС.

От анализа на данните на д-р Илиян Костов от ГД "Здравеопазване и защита на потребителите" към ЕК най-много са били подадените сигнали за качеството на храните – 2 885 и в по-малка част за проблеми при фуражите и материалите, които имат контакт с храните, съответно 332 и 299.

От анализа му стана ясно още, че най-много са били сигналите, свързани с качеството на плодовете – 716, следвани от тези за рибата и рибните продукти, 373. На трето място по брой сигнали за нередности се подреждат ядките – 329, което е рязко увеличение в сравнение с предходни години, а на четвърто място са били нотификациите за месото, 301. Сравнително по-малко проблеми е имало при млякото и фуражите – съответно 289 и 235.

От изнесените данни на д-р Костов стана ясно още, че Европейската комисия подготвя нови правила за контрола и качеството на храните. Основните моменти са няколко. На първо място експертите търсят опростяване и осъвременяване на правилата. "Част от директивите са създадени през 1964 година. В условията на глобализма и бързо променящия се свят това е неприложимо", коментира д-р Костов.

Специално в животновъдството, в момента ЕК сериозно обмисля варианта да се засили по-сериозно ролята на ветеринарните и санитарните власти. Идеята е усилията да се насочат повече към превенцията и предпазването от болести и епидемии. Друг нов момент ще е създаването на единен граничен пункт. Идеята е да се избегнат необосновани разходи на производителите и улесняване на търговията.

Нов момент ще има и при механизма за плащане на такси от производителите. Занапред се предвижда въвеждането на системата "бонус-малус" – т. е. идеята е стойността на таксата да бъде обвързана с изрядността на самия производител. Когато се установи, че той работи по правилата и не са били установявани проблеми с негови продукти, той ще заплаща съответно и по-ниски такси.

Обсъжда се също, когато се стигне до криза, подобна на тази отпреди две години с шапа в Странджа, да не страдат производителите от цялата административна област, както е сега, а забраната за износ да се ограничава само до конкретния засегнат район.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.