1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Европейски празник на здравословното детско хранене в София

Европейски празник на здравословното детско хранене в София

Над 500 деца ще получат полезни уроци по здравословно хранене

На пресконференция на 13 януари 2010 г. от 11.00 ч. в Информационния център на Европейския съюз (София, ул. "Московска" 9) ще бъдат представени приоритетите в областта на детското хранене и възможните мерки за справяне с проблема. В пресконференцията ще участват Зинаида Златанова, ръководител на представителството на ЕК в България, Жоро Иванов, президент на Евро-Ток България, ст.н.с. д-р Стефка Петрова, директор на Националния център за опазване на общественото здраве и проф. д-р Божидар Попов, председател на Българско дружество по хранене и диететика.

Европейският празник на здравословното хранене и готвене с деца ще се състои на 14 януари 2010 г. от 11.00 ч. в Интер Експо Център (София, бул. Цариградско шосе № 147). Над 500 деца на възраст 9 – 12 години от столични училища и специализирани институции за деца с увреждания ще получат полезни уроци по здравословно хранене от първокласни шеф-готвачи на Евро-Ток. Специални гости на събитиетоще бъдат кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, посланиците на Франция Н.Пр. Етиен дьо Понсен и на Унгария Н.Пр. Юдит Ланг. Заедно с децата те ще сготвят традиционното българско ястие таратор.

Проучване на Евробарометър в Европейския съюз сочи, че около 22 млн. деца са с наднормено тегло, като 5 млн. от тях са със затлъстяване. Данните за България от проучване през 2008 г. на Националния център за опазване на общественото здраве сочат, че 30.6% от децата в първи клас са с наднормено тегло, 17% от тях - със свръхтегло, а 15.6% - със затлъстяване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.