1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Евтин внос е свалил рязко цената на някои от зеленчуците

Евтин внос е свалил рязко цената на някои от зеленчуците

Според данните на комисията по стоковите борси, вносните краставици са поевтинели с над 30

Евтин внос е свалил рязко цената на някои от зеленчуците през миналата седмица. Според данните на комисията по стоковите борси, вносните краставици са поевтинели с над 30% до 1,27 лв. за килограм на едро. Оранжерийните пък са паднали с 11,1 на сто до 1,84 лева. Чувствително намаление, макар и не толкова голямо, има и при доматите. Цената на оранжерийните е паднала с 4,2% до 2,52 лева за килограм, а на вносните с 11% до 2,19 лева.

Според експерти поевтиняването се дължи основно на внос на ниски цени. Заради топлото време от Гърция и Турция вече влизали първите краставици и домати от полето. Краставици от Гърция например били влезли при цена от 1,30 лв./кг.

Според български производители имало и няколко други причини вносните зеленчуци да са по-скъпи от родните. Една от тях била това, че в Македония, Турция и Гърция фермерите не плащали за водата, с която поливат. Докато у нас осигуряването на напояване било грижа на всеки стопанин. То ставало основно чрез помпи, за които имало допълнителни разходи за гориво.

В Турция освен това държавата осигурявала и торове за зеленчукопроизводството, докато в България за един декар производителите само за тях плащали по 600 лв. Значително е паднала цената и на зелената салата преди Великден. Намалението е с 16% до 42 ст. на едро. При репичките спадът е с близо 19% до 52 ст. Морковите поевтиняват с 3,2% до 0,92 лв./кг.

От останалите зеленчуци по-чувствително поскъпване има при зелето. Цената му се е повишила с над 18% през миналата седмица до 52 ст. за килограм. Картофите са поскъпнали с 1,4% до 72 ст. При плодовете увеличение има на бананите и портокалите съответно с 3,6 и 5,7%. Ябълките обаче поевтиняват със 7,5 на сто и са по 99 ст./кг.

От останалите хранителни продукти леко увеличение от 1,8% има при кравето сирене, което е стигнало до 5,78 лв./кг. Кашкавал “Витоша” е по 10,95 лв., като при него поскъпването е минимално с 0,5 на сто. Олиото се вдига с 2,5% и се продава по 2,05 лева за литър, а захарта остава без промяна - 1,48 лева за килограм. Брашното поскъпва с 1,2 на сто до 0,87 лева за килограм. Яйцата са се качили с 5,6% до 19 ст. за бройка на едро.

Като цяло през миналата седмица от комисията по стоковите борси отчитат спад на цените на основните храни. Индексът, който отразява движението им на едро, е паднал от 1,464 на 1,449 пункта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.