ФАО настоява за засилване безопасността на храните

Системите за безопасност на храните трябва да обхващат всички етапи на хранителната верига

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) настоява всички страни да създадат ефективни национални системи за безопасност на храните. Това стана  ясно на световната среща на най-високо равнище за продоволствената сигурност, свикана от ФАО в Рим.

В пленарната сесия участваха 150 държавни и правителствени ръководители, сред които е и българският министър на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.  Лидерите на страните-членки приеха  декларация която се посочва, че системите за безопасност на храните трябва да обхващат всички етапи на хранителната верига с участието на всички заинтересовани страни.

ФАО и правителствата трябва да отпускат необходимите средства за подкрепа на изпълнението на изискването за качеството на храните, обясни министър Найденов. Както и да се улесняват инвестициите от частния сектор за достигане на националните и международни изисквания за качество и безопасност на храните. Допълнително ще бъде осигурена и подкрепа за международни програми, които допринасят за подобряване на безопасността на храните в световен мащаб, каза министър Найденов. Миналата седмица той съобщи, че създаването на Агенция по храните в България се отлага временно заради липсата на средства в бюджет 2010 за стартиране на най-голямата структурна административна реформа в Министерство на земеделието и храните. Министърът обаче увери, че МЗХ има готовност и при добро изпълнение на бюджета в средата на идната година, да се започне реална работа по агенцията.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.