1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ФАО настоява за засилване безопасността на храните

ФАО настоява за засилване безопасността на храните

Системите за безопасност на храните трябва да обхващат всички етапи на хранителната верига

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) настоява всички страни да създадат ефективни национални системи за безопасност на храните. Това стана  ясно на световната среща на най-високо равнище за продоволствената сигурност, свикана от ФАО в Рим.

В пленарната сесия участваха 150 държавни и правителствени ръководители, сред които е и българският министър на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.  Лидерите на страните-членки приеха  декларация която се посочва, че системите за безопасност на храните трябва да обхващат всички етапи на хранителната верига с участието на всички заинтересовани страни.

ФАО и правителствата трябва да отпускат необходимите средства за подкрепа на изпълнението на изискването за качеството на храните, обясни министър Найденов. Както и да се улесняват инвестициите от частния сектор за достигане на националните и международни изисквания за качество и безопасност на храните. Допълнително ще бъде осигурена и подкрепа за международни програми, които допринасят за подобряване на безопасността на храните в световен мащаб, каза министър Найденов. Миналата седмица той съобщи, че създаването на Агенция по храните в България се отлага временно заради липсата на средства в бюджет 2010 за стартиране на най-голямата структурна административна реформа в Министерство на земеделието и храните. Министърът обаче увери, че МЗХ има готовност и при добро изпълнение на бюджета в средата на идната година, да се започне реална работа по агенцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.