1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ФАО: Стабилен индекс през ноември

ФАО: Стабилен индекс през ноември

Спрямо миналия ноември има минимално покачване от 0,3 процента

Индексът на храните, изготвян всеки месец от Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации, за втори пореден път остава стабилен. Спрямо миналия ноември има минимално покачване от 0,3 процента.

Цифрите за ноември показват средна стойност на индекса от 135,7 пункта. В сравнение с октомври зърненият индекс отчита спад от 1,3 на сто, но остава с 6,3 процента над миналогодишната си стойност. През ноември пшеницата е поевтиняла с близо 3 процента, а царевицата е загубила малко над процент и половина. Според експертите от ФАО това се дължи основно на удължаването на споразумението за Черноморския коридор.

През миналия месец от годината растителните масла прекъснаха серията от седем месеца с отрицателно развитие. Ноемврийският индекс е с 2,3 процента над октомврийския, като нагоре са цените за палмовото и соевото масло, докато при рапичното и слънчогледовото има лек спад.

С минус 1,2 на сто спрямо октомври е индексът на млечните продукти. Заради слабо международно търсене по-евтини са маслото и млякото на прах, докато при сирената има поскъпване, породено от забавения износ от държавите с най-голямо производство.

Месото също отчита по-ниски цени, паднали с почти 1 процент в сравнение с предходния месец. Поевтиняването се дължи на говеждото, при което има голямо предлагане от Австралия и Бразилия. Другите видове месо  или са леко поскъпнали, или са запазили позициите си.

Скок с 5,2 процента отчита индексът на захарта, основно заради голямо търсене при същевременно слабо международно предлагане. То се дължи на забавеното прибиране на реколтата в някои големи държави-производителки, както и на съобщението от Индия, че през новия сезон ще намали квотите за износ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.