Първият отличен в списъка на защитените географски указания български земеделски продукт е Горнооряховският суджук
Европейската комисия одобри добавянето на два нови качествени земеделски продукта от България в регистъра за защитени наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно специфичен характер.
Филе "Елена" и луканка "Панагюрска" ще допълнят списък от над 1200 продукта, които вече са защитени.
Преди 5 г. започна признаването на традиционните ни месни деликатеси от Брюксел. Сдружение “Традиционни сурово сушени месни продукти”, в което влизат 21 месопреработвателни предприятия, са заявители на защитата на 5 месни продукта.
Първият отличен в списъка на защитените географски указания български земеделски продукт е Горнооряховският суджук.
В ЕС има разработена цялостна Политика на качеството – защитени наименования, която включва защитени наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно специфичен характер. Тя изпълнява следните цели – да изтъкне специфичните качества на определени типични продукти на пазара и да ги отличи от останалите продукти в магазините чрез означаването им със символите на Европейската Общност. Защитата на географските наименования е насочена предимно към продукти с географски произход от малък географски район в рамките на държавата, а не продукт, произвеждан в цялата държава под наименованието „български”. Защитените географски означения имат защита на права на интелектуална собственост.
Филе “Елена” е суровосушен деликатес от нераздробено месо.
По време на Османската империя заради това, че се прави от свинско, било почти невъзможно да се предлага.
Панагюрската луканка се прави от десетилетия у нас от прясно говеждо и свинско месо. Подправките са натурален бял или черен пипер и кимион.
Луканката води началото си от XIX век. Името идва от първоначалните рецепти, в които имало лук. Въпреки че по-късно той отпада като съставка на месните деликатеси, думата луканка продължила да се използва като наименование за този вид продукти. Стандартизирането на “Панагюрска луканка” е станало през 1958 г. с БДС 2589-58.
За одобрение и включване в списъка чакат още два месни продукта от България, както и българското розово масло.